„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A dicsőség arcai

 
Színes, fekete-fehér, algériai-francia-marokkói-belga háborús filmdráma, 123 perc, 2006
 
Eredeti cím: Indigènes / Days of Glory
 
Tartalom: 1943. Három esztendeje, hogy a németek megtörték a franciák ellenállását. Nem így Afrikában, ahol fölállítják az első francia hadsereget. Százharmincezer arab és más afrikai származású katona szolgál a trikolór alatt. Miközben ők az életüket tették föl a németek elleni harcra, sok francia bennszülöttnek csúfolja őket. Feltárul néhány katona sorsa: a nemes Abdelkader keményen küzd az ügyért, Yassir-t inkább a pénz motiválja, Saïd a szegénység elől menekül, míg Messaoud romantikus álmodozó. Miközben feletteseik szinte semmibe veszik őket, felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek Franciaországnak.
 
Vélemény: A film eseménydús, történelem hű, és lebilincselő volt. Különösen örültem a témaválasztásnak, mivel Hollywood-nak nem szokása, a II. világháború eme arcát elénk tárnia. Kevés az olyan film, amiről ne tudnék negatív dolgot mondani, de ez azok közé tartozik. Aki szereti a háborús filmeket, az semmi esetre se mulassza el a megtekintését!
 
Rendező:
  • Rachid Bouchareb
Szereplők:
  • Jamel Debbouze (Saïd Otmari)

  • Samy Naceri (Yassir)

  • Roschdy Zem (Messaoud Souni)

  • Sami Bouajila (Abdelkader)

  • Bernard Blancan (Roger Martinez)

  • Mathieu Simonet (Leroux)

  • Mélanie Laurent (Margueritte)

Képek a filmből:
 
Véleményt írta: Németh András Tamás (Bazooka Joe)
 
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább